Re-disseny de les aules a Finlàndia

A les escoles Finlandeses s’estan tirant avall els murs. Però no només les barreres físiques entre aules, sinó també les divisions entre les matèries i edats dels estudiants, que aquí tenen més a dir sobre el seu aprenentatge que a la majoria d’altres països.

El país està immers en un procés molt ambiciós de redisseny nacional de l’arquitectura de les seves  4800 escoles. Encara hi ha moltes escoles amb dissenys més tradicionals, però s’estan reemplaçant o adaptant als nous estàndards. Les noves escoles estan dissenyades pensant en l’acústica, ja que una de les crítiques als esforços passats per crear espais educatius més flexibles era que eren massa sorolloses.

Reino Tapaninen, arquitecte en cap del departament d’Educació de Finlàndia, va explicar que el nou disseny impedeix que l’espai sigui excessivament sorollós, amb una gran quantitat de cadires suaus, coixins grans, balancins, sofàs, a més de parets mòbils i envans darrere dels quals et pots amagar per a les teves discussions privades.

Els tradicionals escriptoris i cadires han desaparegut. En el seu lloc hi ha espais on es reuneixen diferents franges d’edat per compartir el seu aprenentatge. Les escoles de Finlàndia imparteixen grups (o graus) de cursos mixtos i, des d’edats primerenques els nens tenen molt a dir sobre què comprendran les seves classes setmanals.

Beautiful, isn’t it?